петък, 16 декември 2016 г.

ИМА ЛИ МАШИНИСТ В ДЪРЖАВНИЯ ВЛАК?

Коментарът ми днес ще бъде не за трагедията в Хитрино. Защото Хитрино не е симптом, Хитрино вече е диагноза. Хитрино е резултат от натрупващи се симптоми, които непрекъснато наблюдаваме последните 26 години, но Властта предпочита да си затваря очите, за да не нарушава рахата, който си е изградила. Властта, било тя червена, синя, жълта, пимбяна или розова на кафяви точни.
Поредният симптом се случи и в Стара Загора преди няколко дни. На 3 Декември, Михаил Михайлов, собственик на сайта „Гласът на Стара Загора“ , бе нападнат, бит и ограбен, според неговите думи и според подадената в Прокуратурата жалба, от скандално известен Общински съветник и няколко от неговите хора. Посред бял ден. В центъра на Стара Загора.
Михаил Михайлов е странна личност. Езикът, който ползва е груб, неуважителен, често извън границата на допустимите за журналистиката норми. Михаил Михайлов дразни много хора, но хора, които имат властови позиции, журналисти, известни светски личности, хора, които са забравили явно, че искаш ли да бъдеш известен, носиш си последствията от този стремеж да се показваш. АКО НЕ ИСКАШ ДА ТЕ ЩИПЯТ, МОМЕ, НЕ СЕ ХВАЩАЙ НА ХОРОТО, казва Народът. Никой няма да пише или говори за Баба Пенка от Арнаутито. Говорят за мен, за Кмета, за Политици, богаташи, журналисти. Затова и Законът в България е предвидил възможност, както в НК, така и в ГПК, ако някой се почувства засегнат, оклеветен, обиден в своята известност, да има възможност да осъди клеветника. И това се е случвало, особено в Стара Загора.
Но Законът никъде не предвижда, че обиденият, наклеветеният, засегнатият може да бие или граби. Добър, лош – това е Законът и той трябва да се спазва.
Явно, че тези, които са нападнали и ограбили Михаил Михайлов, не са преценили, че избухналите нерви и желание да покажат сега на ТОЯ ПРОШЛЯК какво ще му се случи, са пропуснали момента, в който Михайлов е набрал 112 и преди да му бъде отнет телефонът, заедно с камерата и очилата, Операторката е чула случващото се и изпратила полицейски патрули на място. Явно са забравили, че от момента, в който набереш тел.112, автоматично се записва всеки един разговор и съществува запис в системата, на който ясно се чува гласът на един Общински съветник, който призовава биячите си, да му вземат телефона на Михайлов, да го удрят… А Прокуратурата би трябвало да изиска този запис, така както е посочил в жалбата си Михайлов.
И само два дни след като Минайлов подава жалбата си в Прокуратурата, вечерта една бутилка със запалителна течност влетява през прозорецът му. За късмет ли, внимателно преценено ли, фитилът на коктейл Молотов не е бил запален. Пак полиция, оперативна група. Едни полицаи говорят за сплашване, други юристи го квалифицират като опит за убийство. Трети лица във Фейса го категоризират като заслужено възмездие, дето пише по Прокуратури и се оплаква, а четвърти говорят за съвпадение, че в Понеделник подаваш жалба срещу Политик, а в Сряда ти мятат коктейл Молотов през прозореца.
Аз на 51 години в съвпадения не вярвам. Защото рискува, да се превърна в онзи наивен герой от вица, който посрещнал дядо Коледа и след като рабрал, че ще получи като подарък от Добрия старец апартамент, мерцедес и 1 млн лева, решил, като отплата и по молба на Дядото, да предаде аналната си девственост за благодарност. А после, докато пъшкал под постъпателните движения на Старецът с чувала, осъзнал, че на 50 години, вярата в Дядо Коледа, Великденския заек или Златната рибка, може да бъде много болезнена, много продължителна и безкрайно унизителна.
Дали грабежът от Политик е по-опасен от взрива в Хитрино, ще попитате Вие, че си седнал да го коментираш.
Да, по-опасен е. Защото грабежите от Политици и писъците на обслужващия ги персонал, доведоха и до Калояновец, и до Харманли, и до Хитрино. Защото Хитрино нямаше да го има, ако си затваряхме очите, когато Политици ни бият, грабят и оправят. Изотзадзе. Защото днес вече ни обясняват как Машинистите са единствените виновни, както беше и в Калояновец. Пренебрегвайки всяко друго логично обяснение и Законите на онзи Масон - Исаак Нютон.
И знаят, че ни лъжат. И знаят, че ние знаем, че ни лъжат. Но са убедени, че няма нищо да направим. Те си има Прокуратура, Полиция, Съд, ние си нямаме нищо. И когато ни бият, и когато ни е…
Иска ми се да вярвам, че Прокуратурата този път ще си свърши работата и ще информира, дали написаното в жалбата на Михаил Михайлов е вярно. Иска ми се да знам, дали е поискан вече записът от тел 112, както и записите на 7 камери около мястото на събитието. Искам да знам, дали ако си Политик, Доносник, Олигарх, може да се измъкнеш от Правосъдието, докато обикновените престъпници, откраднали два чувала фураж или каса бира, заминават за Затвора с присъди от по 7 години. 
А ПЕНСИОНЕРИТЕ СЕ ПОЛЗВАТ ДОРИ ОТ СОЦИАЛНО НАМАЛЕНИЕ. ЗА 1,5 КГ ПЪРЖОЛИ, ДАВАТ ИМ САМО 2,5 ГОДИНИ ПРИ ПЪРВОНАЧАЛНО СТРОГ РЕЖИМ ...
Преди да има Хитрино, винаги има Държавно и правно безхаберие. Като това в Стара Загора от миналата седмица. Започнахме с побой и грабеж, минахме през "коктейл Молотов", утре ще трябва да ходим до Гробището, да сложим по някое цвете.

А Държавата лети към своето Хитрино. И за разлика от онзи влак, в кабината на Държавния локомотив, няма Машинист…

Няма коментари:

Публикуване на коментар