понеделник, 10 октомври 2016 г.

НЕ РАЗВАЛЯЙТЕ КМЕТА, БЕЗУМЦИ…

Поводът за този материал е реакциите на доста хора, писали, обадили ми се по телефона, спрели ме на улицата, недоволни от факта, че не припаднах след думите на Георги Марков на откриването на предизборната кампания на ГЕРБ, в които той сравни Кметa на Стара Загора – Живко Тодоров с Виктор Орбан.
И като започна едно споделяне, изпадане в екстаз, бурни ръкоплещения из фейса от знайни и незнайни люде, направо се заоглеждах, дали Сталин не е станал от гроба и дошъл в Зарата.
 А аз, да взема и да съм напротив на тази масова истерия, за успешния и незаменим Кмет…
Жоро Марков е добър оратор, доказал го още навремето във СДС, след това във ВНС /Великото Народно Събрание/. А всеки добър оратор, знае как да поддържа огъня на една зала. Най-добрият метод за това е хиперболизирането на дадения Герой. Въпросът е в това, че след това емоциите отминават и хората трябва да почнат да мислят реално, не само заради себе си, но и заради „хиперболизирания Герой“.
Изведнъж, моя призив да успокоим малко топката с всички леещи се дитирамби из фейсбук, се оказа „обиден“, защото виждаш ли, българско било да се оплюва. Защото призивът да не обожествяваме един човек, бил плюене.
Затова нека погледнем строго фактите, така както аз ги виждам:
1.       Живко Тодоров безспорно е най-успешният кмет на Стара Загора от много години. Успя да подкара тежката административна общинска машина, след един неуспешен мандат на предшественика му.
2.       Живко Тодоров е млад и напорист човек и завършен политик – нещо, което не може да се каже за много хора, доста по-възрастни от него.
3.       Живко Тодоров построи детски градини, пътища, тротоари, зали и паркове и запали много заралии да повярват отново в града си.
4.       Живко Тодоров започна тежка битка с липсата на политическа воля и загърбване на законността.
Живко Тодоров направи много за града си и сигурно ще прави още много. Но това е работата на Кмета. Затова 79%, както посочва Георги Марков са гласували за него. Това е и основната теза на всички онези, които ме „осветиха“ като „мекере на Радев“, „червен трол“, „политически враг“, „словоблудник“.
Иначе интересни образи – един завършил право в Харвард ли беше, в Стратфорд ли, бърка ги момчето двата щата, но явно неуспял в адвокатурата, грабнал един фотоапарат и ходи да снима Кмета всеки ден и навсякъде. Току виж, някой ден Тодоров го открие под леглото да снима. И докато се усети, плъзнали снимки от спалнята на Кмета.
Друг, писал преди 3 години в групите за „лошия Кмет“, „нетолерантния Тодоров“, „неразбиращия от нищо младеж“, а после забравил какво са казали римляните: „Verba Volant, Scripta manen“. И понеже, явно латинският не му е силната страна, ще му го преведа: „Думите отлитат, написаното остава“.
Трети правеха манифестации в подкрепа на Орешарски. Какви неща пишеха тогава из групите… Пазя си ги аз, пазя ги… Днес същите тези „орешарчета“ се натискат да станат „живковчета“.
Все пак,  Мили Мои, Живко Тодоров получи зашеметяващ всичко червено резултат на едни избори, където изборната активност в региона бе 52%. Или с други думи, Тодоров не трябва да е кмет само на тези, които сме го харесали, а и на онези, които не са го избрали или отказали да гласуват. И той го знае, за разлика от Вас. Предполагам. А сред тези хора, които математически са повече от нас – гласувалите за Тодоров, има много, които виждат какво се прави и сами си правят сметките кой добър, кой лош. И днес го подкрепят. Има и такива, които са гласували, но днес вече не харесват Кмета.  Защото на онази злобна личност, която днес ми заяви, че „мръсници като мен“ са причина Кметът да не бъде обичан и харесван от всички ще кажа: „Господине, само едни жени се харесват и обичат от всички, ама не им е излязло хубаво име“.
Има и четвърта група.Малка, но силна. Такива, които не стоят зад него и да чакат нещо да падне, а пред него, готови да поемат куршума... Както казах, малко са. Едната му ръка ще стигне, да ги изброи..
Кметът не трябва да се харесва, Кметът не е избран, за да Ви бъде еротично видение вечер. Кметът е човек и като всеки човек знае, че допуска грешки. И ги признава. Понякога. И се стреми да не ги повтаря. Кметът не е безгрешен. Аз не съм видял стигма по ръцете му. И е дразнещо, че точно хора, които днес крещят „Осанна“, утре ще вият „Разпни го“. Защото са го правили вече, а предадеш ли веднъж, сигурно е, че ще го направиш пак.
Що се отнася до Живко Тодоров, убеден съм, че е приел с усмивка думите на Георги Марков, станало му е приятно и вече ги е забравил, защото за разлика от много други, макар и млад, знае добре, че славата е преходна. А самото сравнение е хубаво и точно на място, да го кажеш на подобно събитие от трибуната. Но реалностите са различни и Кметът го знае. В Берлин знаят кой е Орбан, но не са чували все още за Живко Тодоров. Да се надяваме, че някой ден и това ще стане.
В уроците по химия за 8 клас има урок за наситените разтвори. Може да слагаш много захар и водата ще я поема до един момент, когато процесът на разтваряне ще спре. Разтворът е станал наситен. А като го опиташ - горчи. Затова не е хубаво да се прекалява със захарта. Защото в Социологията, след насищането, идва пресищане…
Накрая ще припомня две неща, за тези, които по някаква, важна за тях причина губят връзка с реалността.
В Библията /Изход 20, 2-17/ е казано:
[20:4]Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята;
[20:5] не им се кланяй и не им служи, защото Аз съм Господ, Бог твой, Бог ревнител, Който за греха на бащи наказвам до трета и четвърта рода децата, които Ме мразят,Мъдра книга е Библията.
А Уикипедия казва:
„Култ към личността“ възниква, когато дадени индивиди използват масмедиите, пропаганда или други методи, за да създадат идеализиран или героичен публичен образ, често чрез безвъпросно ласкателство и венцехваление. „Великите водачи“ са феномен, свързан с тоталитарните режими.
Затова, аз няма да си създавам кумир на безгрешието. Поне докато не видя рани от пирони по ръцете му и следи от трънен венец.

Не ни разваляйте, Кмета. Той е достатъчно добър и без захар…

Няма коментари:

Публикуване на коментар