петък, 21 октомври 2016 г.

РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ЦАЧЕВА, БЪРНАРД ШОУ И ЕММА ГОЛДМАН


Едно от идиотските неща, от които политиците не могат да се откажат е, да цитират "известни личности", без да проверят, дали те, дали щабовете им, кой е автор на въпросното "откровение", ползвано за защита на политическа теза.

Така се случи и на дебата по БТВ между Цецка Цачева и Румен Радев
Госпожа Цачева, преписа думите "Който на 20 години не е бил социалист, няма сърце, ако на 40 обаче продължава да е социалист, няма мозък." , на известния ирландски критик, полимик и драматург Бърнард Шоу. 
Една българска журналистка София Крачанова, си направила труда обаче и взела, та проверила кой аджеба стои зад тези силни думи...

И представете си, както и очаквала Крачанова, оригиналът бил не от Бърнард Шоу, а е преписван на академик Анселм Поликарп Батби. И звучи доста по-различно :

"Този, който не е републиканец на 20 години, всява съмнение в щедростта на сърцето си; но този, който след 30 години, продължава да е републиканец, всява съмнение в стабилността на ума си.
Фразата е ползвана и от Шоу през 1933г, при посещението му в Хонг Конг, но в доста по-различен от оригинала и посоченият от г-жа Цачева вариант:
"АКО НЕ СИ РЕВОЛЮЦИОНЕР НА 20 ГОДИНИ, ТОГАВА НА 50 ГОДИНИ ЩЕ СИ СТАРО ИЗКОПАЕМО.АКО СИ ЧЕРВЕН РЕВОЛЮЦИОНЕР, КОГАТО СИ 20-ГОДИШЕН, ТОГАВА ИМА НЯКАКЪВ ШАНС ДА СИ АКТУАЛЕН, КОГАТО СТАНЕШ НА 40".
Да се чуди човек, кой, какви пари и защо ги получава, грижейки се за подготовката на Цачева за предизборната й кампания. 
 За да помогна и да се избегнат други такива нелепи грешки, предизвикани основно от незнание, ще си разреша да публикувам няколко фрази, ползвани от политиците с оригиналните автори:
1. "Англия няма вечни врагове и вечни приятели, има само вечни интереси" - Лорд Палмерстон, 6 март 1848 г, реч пред Парламента "За Полския Въпрос".
2. "Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят" - Емма Голдман, известна като "Червената Емма". 1904г.
3. "Липсата на враг" metus hostilis - Гай Салустий Крисп - 1 век преди Христа.
4. "Свобода или Смърт" - Патрик Хенри, 23 Март 1775г., Вирджиния /Give mi Liberty, or give me Death/
5. "Съединението прави Силата" - римска семтенция / Concordia res parvae crescunt/, национален девиз, мото на България, Белгия, Грузия, Хаити, а в исторически план, на южно-африканската бургска Република Трансваал.

Повечко четене, Консултантите, че както е тръгнало, скоро може и да се наложи да връщате парите... 




Няма коментари:

Публикуване на коментар